Translate

miercuri, 7 aprilie 2010

GALUSTE CU CARTOFI




2 cartofi albi
1 ou
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
faina cat cuprinde
Cartofii se fierb in coaja,apoi se decojesc si se paseaza ca pentru piure in care se adauga oul,sarea,zaharul si faina cat cuprinde,sa fie un aluat mai moale.
Tapetam bine blatul de lucru cu faina ,impartim aluatul in bilute mici pe care le intindem intr-o foaie mai subtirica si o rulam sa se formeze un sul care al taiem in bucatele de 1 cm pe care le fierbem in apa clocotita pana se ridica la suprafata.Le tavalim in pesmet si le servim cu diferite sosuri ,tocanite, gemuri.
Noi astazi fiind satui de atatea mancaruri pascale le-am preferat cu smantana amestecata cu branza si sarata ,iar eu si cu dulceata.












GEM DE PRUNE ROSII


5 kg prune rosii
3 kg zahar
1 lamaie
2 lingurite scortisoara
1 consevant
Fructele se spala,se scot samburii,se taie in doua si se acopera cu zahar,se lasa (30 minute) pana avem fructele acoperite cu suc,apoi se pun la fiert amestecand continuu sa nu se prinda de fundul cratitei.le fierbem cca 2 h dupa care adaugam zeama de la lamaie si scortisoara,mai dam cateva clocote si le punem in borcane bine spalate si oparite.Borcanele le punem intr-un cos(borcanele fara capac,capacele le punem dupa ce sau racit,in felul asta nu fac mucegai deasupra,eu asa procedez de 15 ani si foarte rar s-a intamplat sa am cate un borcan cu floare deasupra)si le acoperm cu o patura.Le uitam acolo 1-2 zile dupa care le scoatem ,punem capacele si le punem in camara.

PIURE DE CARTOFI


6 bucati cartofi albi(potrivit de mari)
1/2 cana lapte
1 lingura smantana
1 lingura unt
sare,piper
apa(pt. fiert)
Cartofii cu coaja se spala si se fierb in apa cu sare,se scurg,se decojesc ,se pun in robot impreuna cu laptele,smantana si untul si se bat pana devin o crema fina care se potriveste de sare si piper.
Se serveste ca si garnitura.