Translate

sâmbătă, 17 aprilie 2010

HAIOSE

Cea mai simpla reteta de prajitura(daca ar trai bunica ce m-ar invidia,ea saraca framanta la aluat..)
1 pachet aluat frantuzesc
1 borcan dulceata(de care ne place),eu am pus de visine
  Se desface aluatul si se portioneaza ca marime dupa preferinta,punem putina dulceata si impaturam in doua,punem haiosele in tava tapetata cu hartie de copt,si coacem pana se desfac foite si se rumenesc,calde le pudram cu zahar.
  Sunt delicioase.
 Se servesc ca desert.

PAINE CU OU

6 felii de paine
2 oua
4 linguri lapte
ulei pentru prajit
 Ouale se bat pana devin spuna,se pune laptele si fiecare felie de paine se da prin ou si se prajeste pe fiecare parte la foc mic pana se rumeneste.
  Se serveste la micul dejun  sau cina,alaturi de alte aperitive sau ceai,lapte.

DOVLECEI PANE

2 dovlecei
2 oua
cateva linguri de faina
sare,piper
ulei pentru prajit
  Dovleceii se feliaza se dau cu sare si piper si se lasa putin pana se inmoaie,dupa care scurgem apa,ai tavalim prin faina apoi prin ou si prajim la foc incet in ulei incins.Se scot pe un servetel pentru a se scurge excesul de ulei .
  Se pot servi in orice moment al zilei,cu diverse garnituri,eu am servit cu piure de cartofi si castraveti cruzi.

CHIFTELUTE DIN CARNE DE PORC

1kg carne de porc
4 felii de paine
1 catel de usturoi
2 oua
sare,piper,boia vegeta
1 legatura patrunjel verde
ulei pentru prajit
 Carnea se macina ,painea se inmoaie in apa rece si se stoarce bine,dupa care se amesteca cu carnea tocata,usturoiul tocat,ouale,sarea,piperul,boiaua,vegeta si patrunjelul tocat.Se modeleaza cu mana umeda si se prajesc la foc mic in ulei incins pe ambele parti pana sunt rumene.
 Se servesc cu sosuri,cartofi,legume ca felul doi la pranz.
 Eu le-am servit astazi cu piure de cartofi si sos de rosii.

SOS DE ROSII

300 ml bulion(sau pasta)
3 linguri faina
2 linguri ulei de masline
2 linguri zahar(optional)
2 foi de dafin
sare,vegeta,piper
 Se amesteca toate si se fierbe pana prinde consistenta.Este foarte aromat.

TORT CU FOIETAJ SI VISINE


1 pachet aluat foietaj 1 gk visine(congelate)
200 gr zahar
50 gr amidon
1 budinca vanilie
400 ml lapte
150 gr unt
2 plicuri zahar vanilat
500 gr frisca
 Aluatul de foietaj se imparte in 6 fasii.Visinele se fierb pe foc cu 100 gr zahar si 20 gr amidon pana devine un sos. Cu acest sos umplem fasiile de foietaj,adica asezam cu ligura sos pe unul din capetele fasii si rulam,strangem la capeti ca sa nu iasa sosul ,asa facem cu fiecare individual,asezam rulourile in tava tapetata cu hartie de copt si coacem pana se rumenesc.
 Budinca se fierbe in lapte impreuna cu 30 gr amidon,zahar vanilat si 100 gr zahar,pana se ingroasa,apoi racorita amestecam cu untul.
 Asamblare: asezam pe tava 3 rulouri pe care le imbracam in crema,peste asezam inca doaua rulouri,punem crema,iar ultimul rulou la mijloc si punem crema pe el.Se imbraca in frisca.
Eu astazi am incercat o marca noua de frisca,care nu mi-a placut deloc,asa ca tortul l-am glazurat cu 200 gr ciocolata topita amestecata cu 100 gr unt.
A iesit bun si asa.
Reteta apartine lui YVONNE,dar la mine cu modificari.
Se serveste ca desert.