Translate

sâmbătă, 18 decembrie 2010

PAINE DE SARBATOARE



Aluat de paine obisnuit,care se lasa la dospit 1h ,dupa care se imparte in 12 parti egale,din fiecare facem o biluta si le lasam sa ase odihneasca cateva minute,din fiecare bila intindem o foaie rotunda,nu mare,micuta care se aranjeaza in tava rotunda tapetata cu hartie de copt, unse cu putin ulei fiecare si suprapuse  una peste alta,lasand cate un capat liber,la sfarsit ungem cu galbenus de ou(simplu,fara lapte)si lasam 2 h la dospit,apoi coacem 20 minute la foc potrivit.
Ideea constructiei este luata de la Nadjibela,multumesc Lianei ca mi-a amintit,nu mai stiam unde am vazut-o,am tot cautat astazi,dar fara reusita,reteta originala parca era mai sofisticata,a mea este aluat simplu de paine.Multumesc Nadjibela,multumesc Liana!!

PRAJITURA CU NUCA

Foi:
180 gr unt
150 gr zahar pudra
6 galbenusuri
200 gr faina
2 linguri cacao
2 plicuri zahar vanilat
1 praf de copt
Untul moale se mixeaza cu zaharul pudra,se adauga pe rand galbenusurile,iar la sfarsit faina cu praful de copt cernute ,omogenizam si impartim aluatul in doau,in 1/2 punem vanilie,iar in 1/2 cacao si coacem cate 2 foi din fiecare(eu am copt cate una mare intinsa pe dosul tavii pe hartie de copt si imediat scoasa din cuptor am taiat-o in doua).Se coc aprox,10-12 minute la foc mediu.Se lucreaza foarte usor cu foile,nu se lipesc si nici nu se usuca dupa copt.
Crema:
200 gr nuci prajite si macinate
150 zahar pudra
200 ml lapte
100 gr unt
1 fiola esenta rom
3-4 linguri preslu pentru prajituri(sau biscuiti macinati),este nesarat si se poate folosi si la prajituri,este specificat pe cutie si pentru prajituri.
Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si untul,le lasam pana se topeste zaharul si untul(la foc mic si amestecand continuu)apoi al turnam peste nuca,adaugam romul si preslu si omogenizam pana devine ca o crema.Crema se imparte in trei.
Asezam o foaie maro pe un platou,punem o parte din crema,asezam o foaie alba,crema,foaie maro-crema-foaie alba.Deasupra glazura de ciocolata.
Glazura:
50 gr ciocolata
40 ml frisca lichida
unt cat o nuca(nu l-am cantarit)
Se topesc pe baie de abur si se toarna deasupra pe prajitura. 




Si fiindac afara ningea abundent am razalit si ciocolata alba peste glazura,,,,,,,sa fie si prajitura mea in ton cu anotimpul.

SNITELE DE PORC CU CASCAVAL

Bucati de carne pentru snitel
Felii de cascaval
faina
preslu
1 ou
ulei pentru prajit


Se bate carnea,se codimenteaza,se aseaza cascavalul pe jumatate de bucata,se acopera cu cealalta jumatate,se dau prin faina,apoi prin ou si la sfarsit prin preslu si le prajim pe ambele parti in baie de ulei.Se servesc calde cu garnitura preferata,sau reci ca aperitiv.