Translate

marți, 8 martie 2011

MUCENICI

Aluat:
2 oua
30 gr drojdie
5 linguri zahar
200 ml ulei
300 ml lapte caldut
un praf de sare
faina cat cuprinde(intre 500-600 gr,cat sa iasa un aluat mai moale decat cel de paine
Mai avem nevoie de:
razatura de lamaie si portocala
3 linguri cacao
esenta de rom,vanilie,ciocolata
nuca macinata cca 300 gr
mac macinat 100 gr
5-6 linguri lapte caldut
zahar dupa gust pentru indulcit nuca si macul
cateva cubulete de rahat taiat marunt
150 gr nuca se amesteca cu zahar,lapte si esenta de ciocolata,pana devine ca o crema.
macul se amesteca cu lapte si zahar pana devine crema.
Sirop:
1 cana zahar
100 ml apa
vanilie
Se fierbe pana devine consistent
Din oua,drojdie,ulei,zahar,sare si lapte se face o pasta care se imparte in doua castroane,in una punem razatura de lamaie si vanilie,apoi adaugam faina ,in cealalta punem cacao , razatura de portocala si rom si adaugam faina.Ambele castroane se lasa la odihnit 15-20 minute,apoi fiecare se imparte in doua si individual se intinde fiecare parte in foaie subtire care se unge cu umplutura(mac respectiv nuca)se taie fasii mai late,fiecare fasie se ruleaza (cat mai strans posibil)apoi se infasoara sub forna de cerc in jurul unui capat inspre partea din fata pana la mijlocul sulului apoi luam celalalt capat si rulam tot in jurul capatului dar in sens opus,adica in spatele sulului,obtinand un opt.Se ia fiecare opt de aluat si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt,lasam la odihnit pana le terminam pe toate,apoi coacem la foc mic 15-20 minute,fierbinti scoase din cuptor se pensuleaza cu siropul(din abundenta)si se presara nuca macinata,se lasa la racit ,apoi se aseaza pe platou si se pot servi.La cele cu cacao se pune rahat dupa ce taiem fasiile,pe fiecare fasie doar pe o margine si rulam.Sunt delicioase,mi-au iesit super bune,aluatul merge si la cozonac,se face repede si nu trebuie framantat ,merita incercate.

CIULAMA DE CIUPERCI CU CARNE DE PORC

1 ceapa mare
50 ml ulei
400 gr carne de porc taiata cubulete(eu am avut muschiulet)
500 gr ciuperci
sare,piper,boia
Sos:
300 gr smantana
2-3 linguri lapte
4-5 linguri faina(eu am pu 3 linguri amidon si 2 linguri faina)
1 lingura vegeta
Se omogenizeaza bine.
Ceapa se caleste putin apoi se adauga bucatile de carne,se prajesc pana devin aurii,se adauga ciupercile taiate felii si se lasa sa fiarba la foc mic,se maia adauga apa pana este carnea fiarta(eu am adaugat apa in asa fel incat la sfarsit sa ramana cca 700 ml zeama)la sfarsit adaugam codimentele si  sosul,mai dam cateva clocote si se poate servi alaturi de mamaliga , piure de cartofi,orez si muraturi.