Translate

joi, 4 februarie 2010

PAINICI CU ZACUSCA DE FASOLE

Aceasi reteta de aluat ca la pitute cu verdeata si usturoi doar ca am intins aluatul in forma dreptunghiulara pe care am atiat-o patrate ,in mijloc am pus cate o lingura de zacusca si le-am impaturat formand o minge care am pus-o in tava cu laturile impachetate in jos si le-am mai lasat 20 minute la dospit,dupa care le-am uns cu unt topit si le-am copt 20 minute.

CORNULETE DIN ALUAT DE GOGOSI

Aceasi reteta ca la gogosi doar ca le-am dat forma de cornulet si le-am umplut cu dulceata de visine si de portocale.Se ung deasupra cu ou+lapte si se coc cc 12 minute.

PITUTE CU VERDEATA SI USTUROI

500 gr faina
250 ml lapte
100 gr unt
1 galbenus+1 ou
1 lingurita zahar
1praf de sare
25 gr drojdie proaspata
 Umplutura:
   3-4 linguri de unt
   cateva fire de patrunjel
   3 catei de usturoi
   un strop de sare
  Dupa cum stim la aluaturi dospite facem intai maiaua:laptele caldut+zaharul +drojdia lasa, la dospit 15 minute,dupa care topim untul si-l lasam sa se raceasca.Cernem faina si amestecam toate ingredientele pana obtinem un aluat elastic si nelipicios.Lasam aluatul sa dospeasca 35-40 minute,dupa care impatim aluatul in 16 parti egale si le dam forma de bilute care le crestam pe mijloc si le mai lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul si le punem in crestatura facuta cate o ligurita din umplutura:se amesteca untul cu patrunjelul tocat ,usturoiul maruntit si sarea.Se ung deasupra cu galbenus de ou+2 linguri de smantana(sa fie unse din abundenta )Se coc pana se rumenesc deasupra.
   Se pot servi la oricare dintre mese atat calde cat si reci

GOGOSI GLAZURATE

300 gr faina 000
1 galbenus
150 gr lapte dulce
20 gr drojdie proaspata
40 gr unt
1 zahar vanilat
1 lingura zahar
1 praf de sare
coaja de lamaie sau portocala
1 esenta lamaie( lamaia stoarsa)sau de portocala(sucul de al o portocala).
 250 ml ulei pentru copt
 Pentru glazurat:
      50 gr ciocolata alba- se topeste in baie de abur
      50 gr ciocolata amaruie-se topeste in baie de abur
      50 gr nuca de cocos
      50 gr zahar pudra
  Se pregateste maiaua din: drojdie+ zahar+laptele cadut+1lingura faina care se lasa la dospit cca 15 minute.
  Galbenusul se amesteca cu esentele si zaharul vanilat,untul se topeste si putin racorit se toarna in amestecul de galbenus.Se cerne faina si se amesteca cu praful de sare dupa care se pun si retul de ingrediente si se faramanta un aluat maole.Aluatul obtinut se lasa cca 40 minute la dospit dupa care se intinde o foaie de aproximativ 1 cm grosime si se taie cu forma rotunde decupata in mijloc(sub forma de inel).Inelele obtinute se mai lasa si ele inca 20 minute la loc caldut dupa care le prajim in ulei incins.Le scoatem din ulei pe hartie absorbanta pt a nu fi uleioase.Cand s-au racit le glazuram dupa preferinte,eu le-am facut cu ciocolata alba si amaruie,cu cocos(le-am inmuiat inainte in sirop de compot si le-am tavalit in cocos)si cu zahar pudra

IMPLETITURI

200 gr faina
100 ml apa
3 linguri ulei
15 gr drojdie proaspata
1 praf de sare
1 ou pentru uns+1lingura lapte
  Se pune la dospit apa calduta +drojdia+zaharul si o lingura de faina.Se lasa cca 12 minute.Pana dospeste maiaiua cernem faina si rasturnam maiaua in ea si framantam un aluat potrivit pentru a fi intins.Se lasa la dospit inca 30 minute la loc cald dupa care se imparte in patru si fiecare din cele patru parti le modelam dupa placul fiecaruia si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt,se ung cu ou amestecat cu lapte,se pune deasupra sare,se ami lasa 10 minute la odihnit si se coc 20-25 minute.

TAITEI DE CASA

1 ou
100 gr faina
1 lingurita sare(eu am pus vegeta)
 Se framanta bine dupa care se lasa 30 minute la odihnit.Se intinde o foaie subtire care se lasa la uscat 20 minute apoi se impatura si se taie taiteii cat de subtiri dorim.Ai mei nu prea au iesit uniformi,dar sper sa-mi cumpar masina pentru taitei si atunci vor fi de expozitie,,,,