Translate

luni, 10 mai 2010

SUPA DE MAZARE CU GALUSTI

200 gr mazare
1 ceapa
1 morcov
2 linguri ulei
sare,piper
 Ceapa se taie marunt,morcovul se taie cubulete si se calesc cateva secunde in ulei,se adauga 1-1/2 l apa ,in momentul fierberii se adauga mazarea si galustele: 1 ou + faina (sa iasa un aluat mai maole),se rup cu lingurita in apa clocotita,totul se fierbe pana se inmoaie morcovii si mazarea,se codimenteaza.Se serveste fierbinte ca fel principal.

VARZA CU CARNE DE PORC

500 gr carne de porc
1 kg varza murata
1 ceapa mare
3 catei de usturoi
50 ml ulei
1 legatura marar
2 foi dafin
50 gr orez
sare,piper,boia
 Ceapa se taie marunt,usturoiul se feliaza,carnea se taie cubulete,toate astea se calesc in 50 ml ulei pana se rumenesc bine,se acopera cu apa si cand incepe sa fiarba se adauga varza taiata marunt,foile de dafin,sare,piper,boia si se lasa la fiert ,spre final adaugam orezul (daca mai este nevoie mai agdaugam apa),la sfarsit se adauga mararul taiat.
 Se serveste cand tie foame.

PLACINTA CU MERE

1 pachet foi de placinta
2 kg mere
150 gr zahar
2 lingurite scortisoara
2 linguri amidon(sau 2 linguri gris)
50 gr ulei pentru uns foile
 Merele se curata de coaja si se razalesc,se presara zaharul ,scortisoare si amodonul,se calesc pana se leaga siropul amestecand sa nu se prinda de fundul cratitei.
 Foile de placinta se impart in doua,se ung pe rand  fiecare cu ulei ,se aseaza  in tava tapetata cu hartie prima jumatate,se pun merele si se pun pe celelalte foi.(eu le-am pregatit pe blat impartite in doua,le-am taiat marginile la dimensiunile tavii si pe urma le-am asezat in tava toate gramada si unse intre ele.Se unge prajitura cu ou si se coace pana se rumeneste.Fierbinte se unge cu miere topita,sau cu dulceata incalzita si se acopera cu hartie de copt pana se raceste.
Se serveste ca desert.