Translate

joi, 30 decembrie 2010

PRAJITURA CU CREMA SUHAIDA CU MENTA SI FRISCA



Blat:
5 albuse de ou
100 gr zahar
4 linguri faina
3 linguri caco
Albusele se bat spuma cu zaharul,apoi se adauga faina si cacaoa,compozitia se toarna in tava mare de la aragaz si se coace 15 minute,calda se portioneaza in trei pe verticala(sa ne iasa trei foi).
Crema suhaida:
5 galbenuse
10 linguri zahar
3 linguri lapte
5 linguri cacao
200 gr ciocolata amaruie
100 ml sirop de menta
200 gr unt
250 ml frisca lichida
Galbenusele si zaharul plus laptele se fierb in baie de abur pana devin cremoase,apoi adaugam ciocolata,lasam pana se topeste,adaugam cacoa si punem untul,amestecam energic pana la omogenizare,luam de pe abur si adaugam siropul de menta,lasam la racit.Intre timp batem frisca spuma si omogenizam cu  treisferturi din crema de recita.Umplem foile cu crema de frisca,iar deasupra intindem crema de unt ramasa si decoram dupa imaginatie.



PRAJITURA DELICIU

Blat 1:


3 oua
100 ml ulei
100 ml lapte
150 gr faina
50 gr seminte de mac
1 praf de copt
Galbenusele se freaca cu zaharul,uleiul,adaugam laptele ,adaugam macul,faina si praful de copt,la sfarsit albusele spuma.Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se coace cca 20 minute la foc potrivit.Se lasa la racit.
Blat 2:
2 oua
100 gr zahar
4 linguri faina
3 linguri cacao
50 ml lapte
1 plic praf de budinca cu gust de ciocolata
Se amesteca toate si se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace cca 25 minute la foc mic.
Crema
2 galbenuse
1 ou intreg
9 linguri zahar
150 gr ciocolata alba
5 linguri suc de portocale(eu am stors o portocala)
100 gr nuca de cocos
250 gr unt
Ouale cu zaharul si sucul de portocale se fierb in baie de abur,cand este zaharul topit adaugam ciocolata,omogenizam,apoi adaugam nuca de cocos si la sfarsit untul,amestecam bine pana la omogenizare si lasam sa se racoreasca putin.
Blatul 1 se taie in doua,se aseaza pe un adin foi 1/2 de crema,asezam peste blatul 2 si restul de crema,iar deasupra cealalta foaie din blatul 1.Deasupra prajiturii turnam glazura de ciocolata formata din 100 gr ciocolata cu lapte,50 ml frisca lichida si 50 gr unt,toate le omogenizam in baie de abur.Decoram dupa imaginatie.


SARATELE DIN ALUAT DE FOIETAJ


Aluatul este de la POGACELE CU TELEME
Eu am facut aluat din 500 gr faina
Pentru uns aluatul:
200 gr untura
300 gr branza de burduf
60 gr faina
Se amesteca pana devine o crema,se imparte in 3,pentru ca impaturam aluatul de 3 ori cu pauze la rece 20 minute.Apoi intindem in foaie ,ungem cu ou,presaram putin cascaval(doar pentru aspect,ca pentru gust este branza de burduf),presaram sare si chimen sau susan,taiem fasii ,asezam saratelele in tava si coacem la foc tare 15-20 minute.