Translate

joi, 20 ianuarie 2011

TORT CU MAC SI LAMAIE

Blat:
6 oua
6 linguri zahar
2 linguri faina
1 plic budinca de vanilie
3 linguri seminte mac
3 linguri ulei
1 praf de copt
razatura de la 1 lamaie
Albusele se bat spuma cu zaharul,adaugam galbenusele,uleiul,razatura de lamaie,la sfarsit ingredientele uscate (budinca ,faina,praful de copt cernute si amestecate cu macul).Se toarna compozitia in tava rotunda(tapetata cu hartie,sau unsa si infainata) si se coace 20-25 minute la foc potrivit.Se lasa la racit.
Crema
400 ml frisca lichida
200 ciocolata alba
3 oua intregi
3 galbenusuri
15 linguri faina
5 linguri lapte
1 esenta de vanilie
1 esenta de lamaie
coaja de lamaie si zeama(1 fruct)
Ouale cu zaharul,laptele si coaja de lamaie se bat pe abur pana se ingroasa,apoi adaugam ciocolata rupta bucati,amestecam pana se omogenizeaza,luam de pe abur si amestecam esentele si zeama de lamaie,lasam sa se raceasca.Frisca lichida se mixeaza spuma si se amesteca cu crema de oua racita(amestecam cu grija,cu miscari incete).Se da la rece pana pregatim blatul.
Blatul racit se taie in trei si se intinde crema pe fiecare blat,ungem si pe margini si ornam dupa imaginatie.Se da la rece cel putin 1h inainte de servire.
Data viitoare voi fi mai atenta la ornat sa iasa perfect rotund,ca sa nu primesc critice ,dar cum nu sunt experta,nici nu lucrez in domeniu sa am indemanare,degeaba am imaginatie,,,,,,,,,,,Se vede din avion ca-i facut in casa,,,,,,Are un gust divin,,,pentru mine,restul ,,,,,,,,


TOCHITURA CU CARNE DE VITA SI CIOLAN AFUMAT

500gr carne de vita
500 gr ciolan afumat dezosat
1 morcov
1 ardei iute
4 cepe
50 ml ulei
2 lingurite mustar cu boabe
2 linguri amidon
1 litru supa de vita
1 foaie dafin,sare,vegeta,piper,boia iute
Carnea am fiert-o in oala sub presiune,am scos-o si am feliat-o,supa am strecurat-o,1 litru am folosit aici,restul l-am pus-o in congelator pentru cand io venii randul.
Ceapa taiata solzisori+morcovul taiat rondele+ardeiul iute feliat,se calesc in ulei cateva minute pana devin aurii,se acopera cu supa de vita si se adauga ciolanul feliat ,se lasa as fiarba pana se inmoaie,apoi adaugam feliile de carne,foaia de dafin,codimentam lasam sa dea cateva clocote si adaugam amidonul inmuiat in 2-3 linguri supa de vita rece,amestecam ,lasam cateva clocote si oprim focul.
Galuste:
3 linguri de piure de cartofi,1 ou,doua linguri faina,doua linguri preslu,1 lingura marar tocat,se omogenizeaza,iar cu mana uda se fac bilute care se fierb in apa cu sare,cad se ridica sunt fierte.
Galustele se aseaza in sosul de carne si se servesc cu muraturi.