Translate

vineri, 29 ianuarie 2010

TORT DE CLATITE

ALUAT DE CLATITE
1 ou
1 praf de sare
50 ml ulei
3 linguri zahar
coaja de potocala
faina cat sa iasa un aluat moale(cam 3-4 cani) .Se amesteca toate si se omogenizeaza cu apa minerala(care poate fi in combinatie cu lapte).Se coc clatitele individual.
CREMA:
1 pachet caramele de lapte sau caramel(eu am avut de lapte)
50 gr ciocolata menaj
1/2 plic de budinca de vanilie,cacao,caramel(eu am pus de vanilie)
1 borcan dulceata de portocale
50 gr unt
Caramele le-am topit impreuna cu ciocolata in baie de abur. Budinca am fierto conform
instructiunilor de pe plic, dupa care le-am amestecat si am pus untul.
Aranjarea foilor de clatite:se unge o clatita cu dulceata de portocale(sau de care avem),se acopera cu o alta clatita care se unge cu crema si tot asa pana terminam clatitele.Se acopera tot cu crema sau cu glazura(in cazul asta facem mai putina crema) si decoram cum ne imaginam,eu am prajit cateva nuci intregi si in felul asta am portionat feliile cu ele,oricum in momentul pozei nu am mai avut decat jumatate din tort sa pozez.A iesit delicios.

ALBA CA ZAPADA


Aceasta reteta apartine blogului:Diamond loves cuisine
FOILE:
3 oua
9 linguri zahar
9 linguri ulei
9 linguri lapte
1/2 lingurita amoniac stins cu zeama de lamaie
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
Faina cat cuprinde (cca 4-5 cani)
Se pun toate in robot ,se imparte in trei(eu am impartit in 4 pentru ca am copt in tava mai mica).Se coc cam 6-8 minute.
CREMA:
1 litru de lapte,8 linguri rase de faina,6 linguri zahar(mie mi s-au parut putine si am pus 200 gr zahar)zahar vanilat 2-3 pliculete si zeama de la o lamaie.toate se fierb ca o budinca,se lasa la racit si se amesteca cu 200 gr unt spumuit( eu am pus 250 gr unt)
A iesit foarte buna,era preferata multora dintre noi cand eram copii.
Multumesc mult autoarei pt reteta,o sa mai incerc si altele.

FURSECURI FRAGEDE CU GEM




400 gr faina
100 gr untura de porc(sau 200 gr margarina
2 galbenusuri
2 linguri smantana sau iaurt(eu cand nu am smantana sau iaurt folosesc maioneza)
100 gr zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
1 praf de copt
1 praf de sare
coaja rasa de porocala sau lamaie.
Se incepe prin cernerea fainei,apoi amestecarea ei cu grasimea pana devine un aluat nisipos,dupa care se pun restul ingredientelor(la faina depinde de calitatea ei (+ sau-)pana devine un aluat nelipicios si destul de maole.
Se intinde pe masa de lucru si se dauformele dorite.Eu pentru ca le-am facut de craciun le-m dat for,ma de steluta.Sunt foarte fragede si aromate si se pot pastra si o saptamana.

PAINE SIMPLA




500 gr faina


25 gr drojdie


250 ml apa calduta


1 praf de sare


1 lingura zahar


Pentru inceput preparam maiaua(apa calduta+ drjdia+zaharul+ 1 lingura faina)se lasa la dospit 15 minute la loc cald, dupa care cernem faina si amestecam cu maiaua obtinuta si framantam pana iese un aluat moale si nu se mai lipeste de masa de lucru.Alutul obtinut se lasa la dospit timp de 30 minute tot la loc cald.(eu incalzesc duba cuptorului foarte bine,introduc aluatul si sting focul,si-l las timpul de dospire fara sa deschid usa). Se da forma dorita,se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa,se ungecu galbenus de ou amestecat cu 1 lingura de lapte si se presara deasupra susan.Se coace pana se rumeneste.

CHEC APERITIV CU OREZ SI PATEU




1 cana orez
1 ou
marar,patrunjel,sare,piper
1 pateu de 200 gr(de porc,pasare,gasca,dupa preferinta)
Se pune orezul la fiert,dupa care se lasa la racit ,dupacare adaugam oul,marar,patrunjel, pateul si codimentam dupa gustul fiecaruia.Compozitia obtinuta se rastoarna intr-o tava de chec unsa in prealabil cu ulei vegetal sau tapetata cu hartie.Se tine in cuptor pana se rumeneste si incercat cu scobitoarea iasa curata.Se serveste rece.
Va doresc pofta buna!