Translate

luni, 13 decembrie 2010

STRUDEL CU MERE SI PORTOCALA

Aluat:
250 gr faina
10 gr drojdie proaspata
100 gr apa calduta
un varf cutit sare
1/2 lingurita zahar
Pentru uns aluatul:
50 gr untura
50 gr unt
20 gr faina
3 lingurite coaja de portocala rasa
100 gr zahar macinat
Se amesteca toate ingredientele pana devine o crema.
Umplutura:
1 kg mere rase,taiate cubulete
200 gr zahar
2 lingurite coaja de portocala rasa
sucul de la 2 portocale
2-3 linguri amidon
2 linguri gris
Se calesc merele cu zaharul ,coaja si sucul de la portocale pana scade aproape toata zeama,la sfarsit adaugam amidonul inmuiat in putin suc,mai dam un clocot si lasam la racit.Merele reci se amesteca cu grisul.





Ingredientele pentru aluat se amesteca toate,iar aluatul obtinut al lasam 20 minute sa se odihneasca la loc cald,apoi intindem o foaie si ungem cu jumatate din crema cu untura ,impaturam in patru(ca pe un plic) si lasam la rece 25 minute,repetam operatiunea inca o data,lasam inca 25 minute la rece,apoi intindem aluatul in foarma de dreptunghi,franjuram lateralele,iar pe mijloc punem merele si impletim fasiile laterale suprapunandule,presaram zahar deasupra si coacem la foc tare 20 ".

OREZ CU LEGUME

1 cana orez
100 gr mazare
1 morcov
1 ceapa
2 linguri ulei


Orezul se pune la fiert in apa cu putina sare,apoi al punem intr-o strecuratoare al  spalam bine apoi al lasam la scurs.Morcovul si ceapa se toaca marunt si se calesc in ulei cateva minute,adaugam mazarea si acoperim cu apa,lasam sa fiarba pana scade zeama si codimentam cu putina vegeta,la sfarsit adaugam orezul si amestecam cu grija sa nu spargem boabele  de orez.

FRIPTURA DE PORC CU CARNATI SI CIUPERCI

400 gr pulpa de porc feliata
2 carnati(facuti de mine)
4 ciuperci mari
1 pahar vin alb
1/2 pahar apa
3 linguri ulei
sare,piper

Ungem un vas de yena cu ulai,asezam carnea si carnatii,feliem ciupercile si le asezam in vas,codimentam cu sare(in cazul meu sare de mare)si piper ,turnam vinul , apa si dam la cuptor pana se rumenesc .

CARTOFI CU ROZMARIN SI BRANZA

4 cartofi
1 lingurita rozmarin
100 gr branza de burduf
3 triunghiuri branza topita cu ardei
2 oua
4 linguri smantana
un varf cutit vegeta
3 linguri ulei
3 linguri preslu amestecat cu 1/2 lingurita boia iute.





Cartofii se curata,se taie in 4 si se fierb in apa cu sare.Ungem cu ulei un vas de yena,tapetam cu preslu+boia,asezam cartofii in vas,presaram rozmarinul,presaram branza de burduf,taiem cubulete branza topita si o rasfiram peste cartofi,separat batem ouale cu smantan si turnam compozitia peste cartofi si presaram deasupra vegeta,dam vasul la cuptor pana se rumeneste puin deasupra (10-15").

CADOU DE LA SURAC

MULTUMESC DIN SUFLET CA TE-AI GANDIT SI LA MINE,SUNT ONORATA SA FIU CADORISITA DE TINE, UN MAESTRU IN ALE BUCATARIEI.

SPIRALE CU ZACUSCA SI PATEU

Aluat:
300 gr faina
200 ml lapte caldut
100 gr unt topit
15 gr drojdie proaspata
un varf cutit de sare
1 ou
Umplutura:
200 gr pateu(la tub in cazul meu)
zacusca
Pentru uns
100 ml ulei
100 gr smantana
Decor:
sare de mare




Se amesteca toate ingredientele si obtinem un aluat elastic si nelipicios care se lasa la dospit 40 minute,dupa care se imparte in 8 parti egale,fiecare parte se intinde in foaie sub forma de dreptunghi,ungem cu ulei suprafata foii, la unul din capete asezam umplutura(pateu,sau zacusca)rulam cat se poate de strans si rasucim sub forma de spirala,asezam fiecare spirala in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei,ungem si spiralele cu putin ulei si le mai lasam la crescut 30 minute dupa cre le ungem cu smantana din abundenta si presaram sare de mare,le coacem la foc potrivit pana se rumenesc 15-20".

SUPA DE PUI CU GALUSTE DE GRIS

1 piept de pui
2 morcovi
1 pastarnac
1 felie dintr-o telina
1 ceapa
sare,vegeta
Galuste:
1 ou
6 linguri gris
un pic de sare
Albusul se bate spuma tare cu sarea,adaugam grisul in ploaie si rupam galuste cu lingura in supa clocotita.

Carnea se pune la fiert in 3 litri de apa,legumele curatate se pun cand carnea este aproape fiarta,iar la final codimentam cu sare si vegeta,strecuram supa si rupem cu lingura galustele de gris,lasam sa fiarba la foc mic 10 minute dupa care putem servi.