Translate

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

TARTA CU OREZ SI LEGUME

Aluat:
250  gr faina
100 gr unt
1 ou
3-4 linguri lapte
Se omogenizeaza si se tapeteaza o forma rotunda cu foaia  rotunda obtinuta din aluat.
Umplutura de orez
400 gr orez fiert,spalat si strecurat(ca sa ramana bobul intreg)si rece.
150 gr cascaval ras
2 oua
6 linguri smantana
2 catei de usturoi pisati
sare,piper alb
Se amesteca cu grija  toate ingredientele cu o furculita pentru friptura ,sa nu se zdrobeasca orezul.
Umplutura de legume:
150 gr fasole pastai(prefiarta)
100 gr mazare(prefiarta)
2-3 felii gogosar murat taiat cubulete
1 ceapa 
2-3 linguri ulei 
Decor:
1 rosie










3 linguri preslu
Toate se pun in tigaie si se prajesc pana se inmoaie (daca este necesar puneti si putina apa,si lasati as scada tot lichidul,apoi caliti legumele).Lasam la racit.
Asamblare:
Peste aluatul deja asezat in tava punem 1/2 din cantitatea de orez,o intindem egal in toata tava,apoi punem amestecul de legume iar peste cealalta 1/2 de orez,deasupra asezam o rosie taiata bucatele si presaram preslu.Dam la copt 30-35 minute la foc potrivit.Se poate servi ca fel principal,garnitura,sau aperitiv.

BEZELE CU VISINE SI VANILIE

Pt bezele
4 albuse
200 gr zahar tos
50 gr amidon
esenta de visine
Crema:
1 plic sarlota de vanilie
250 ml frisca lichida
Visine
Albusele se bat spuma tare cu zahar,adaugam amidonul si esenta,punem compozitiz in spritul de ornat torturi si facem bezele (mai plate)in tava tapetata cu hartie de copt si le coacem 50-60 minute cu usa cuptorului intredeschisa.Se lasa la racit




Frisca se omogenizeaza cu praful de sarlota si se mixeaza pana devine spuna.Se pune in spritul de tort,se spriteaza pe 1/2 din bezele,se acopera cu alta bezea,facem un mot deasupra si punem o visina in varf.
Pe vremea copilariei bunica le facea cu nuca si le lipea cu crema de cacao iar marginile le tavalea prin nuca pisata si se numeau buturugi,am sa le fac si eu,,,cand am chef sa macin nuca.

CIORBA DE VACUTA

500 gr carne de vita
1 morcov
1 pastarnac
2 cartofi
1 ceapa
2 catei usturoi
2-3 linguri ulei
patrujel proaspat
sare,piper,boia,2 linguri pasta de bulion.
Carnea se taie cubulete si se fierbe pana se inmoaie(eu am fiert-o in oala sub presiune).Se strecoara zeama .

Ceapa si usturoiul se calesc in ulei,se dauga carnea si zarzavaturile taiate cubulete se acopera cu zeama strecurata,se fierbe pana se inmoaie legumele,se codimenteaza si se presara patrujel proaspat tocat.
Noi am servit-o cu crutoane aromate cu usturoi.