Translate

miercuri, 24 noiembrie 2010

SPIRALE CU CLEMENTINE

Aluat:500 gr faina cernuta,100 gr unt la moale,250 ml lapte caldut,100 gr zahar macinat,2 oua,un praf de sare,30 gr drojdie proaspata,2 lingurite coaja de clementina rasa.Se amesteca toate ingredientele si se lasa la dospit 1 ora.
Umplutura:1 budinca de vanilie,50 gr zahar,350 ml lapte,coaja rasa de clementina,2 linguri amidon,se pune la fiert pana se ingroasa.Se lasa la racit.
3 clementine curatate de coaja.







Aluatul se intinde infoaie groasa de 0,5 cm,punem cu lingura budinca intindem pe toata suprafata,peste budinca asezam bucati de clementine,rulam foaia si o taiem in 8 bucati care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le mai lasam la dospit pana isi dubleaza volumul dupa care se ung cu galbenus de ou+1 lingura de lapte,si coacem pana se rumenesc(aprox 20-25 minute la foc potrivit).

FASOLE VREDE CU ARDEI ROSU

400 gr fasole verde(congelata in cazul meu)
1 ardei rosu (gras si mare)
1 ceapa
4 catei de usturoi
sare,piper,vegeta
1 lingura amidon
3 linguri ulei
500 ml apa
2 linguri patrunjel verde tocat

Ceapa si ardeiul se toaca marunt si se calesc in ulei,dupa cateva minute adaugam fasolea ,turnam apa si lasam sa fiarba pana scade la jumatate,codimentam ,punem patrunjelul si amidonul (dizolvat in 4 linguri de apa),mai lasam cateva clocote timp in care mestecam continuu si gata putem servi.Eu am servit cu friptura de porc.

CIORBA DE CONOPIDA CU CARNE DE PORC

400 gr carne de porc
1 morcov
1 pastarnac
1 ceapa
1 conopida(cca 1 kg)
1 ardei iute
sare,vegeta,piper
frunze de patrunjel
1 ou
150 gr smantana
Carnea se taie cubulete si se pune la fiert in apa clocotita(avem grija sa luam spuma formata deasupra) si lasam sa fiarba.Cand este carnea aproape fiarta adaugam zarzavaturile taiate cubulete,conopida desfacuta in buchetele mici ,ceapa si ardeiul iute tocat ,lasam in continuare sa fiarba ,la sfarsit codimentam si adaugam patrunjelul taiat marunt,dam un clocot si lasam ciorba sa se racoreasca,apoi adaugam smantana  amestecata cu ou ,omogenizam si putem servi.

PAINE IMPLETITA

500 gr faian cernuta
30 gr drojdie proaspata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
50 ml ulei de masline
200 ml lapte caldut

Se framanta toate ingredientele si se lasa la dospit 35-40 minute,dupa care impartim aluatul in trei parti egale,fiecarei parti  i se da forma lunguiata si se impleteste in trei.Se aseaza in tava de chec tapetata cu hartie de copt,se mai lasa la dospit pana isi dubleaza volumul dupa care se unge cu galbenus deasupra si se coace pana se rumeneste.

FOCACCIA CU MASLINE SI ROSII

Aluat:
300 gr faina
20 gr drojdie proaspata
200 ml apa minerala
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
50 ml ulei de masline



Se amesteca toate ingredientele si se lasa 1 h la dospit,dupa care se pune aluatul in tava unsa cu ulei,intindem pe toata suprafata cu mainile unse cu ulei,presaram deasupra 150 gr masline,feliile de la 3 rosii ,presaram busuioc si sare de mare,turnam deasupra 50 ml ulei si dam la copt 20-25 minute pana se rumeneste usor pe margini.