Translate

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

FURSECURI GHINDA

300-350  gr faina
100 gr untura de porc
50 gr unt
50 gr zahar
1 galbenus
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita otet
4 linguri lapte
zahar vanilat
un varf cutit sare
Se amesteca toate ingredientele ,o sa iasa un aluat moale si usor lipicios,al lasam la rece 10-15 minute,dupa care modelam cu mana betisoare micute(aprox 5 cm),le asezam in tava tapetata cu hartie de copt,le aplatizam usor cu o furculita infainata si le coacem 10-12 minute la foc potrivit.Se lasa la racit.
Pt. lipit:
100 gr ciocolata de la borcan(sau crema de unt cu cacao)
Glazura:
50 gr ciocolata
50 gr unt
Se topesc in microunde 5 secunde,apoi se amesteca pana la omogenizarea completa.
Pt ornat:
100 gr nuca de cocos


Se lipesc cu ciocolata  cate doua,unul din varsfuri se inmoaie in galzura apoi se tavaleste prin nuca de cocos.

FRIPTURA DE PORC SI PUI CU CARTOFI II

4 bucati cotlet de porc
4 copanele de pui
4 cartofi
3 linguri ulei
vegeta,sare de mare,piper,busuioc uscat
4 catei de usturoi
1/2 cana vin alb
1/2 cana apa
Ungem tava cu ulei,asezam cartofii tavaliti in ulei,asezam carnea,presaram sare de mare,piper,vegeta,busuioc,dam tava 20 minute la cuptor,apoi adaugam usturoiul feliat si mai dam 10 minute la cuptor.

CIORBA DE VARZA MURATA



Ingrediente ciorba:
1/2 capatana varza murata taiata marunt
1 morcov taiat cubulete
1 pastarnac taiat cubulete
1 ceapa taiata marunt
1 cartof taiat cubulete
1 ardei iute intreg
300 gr costita taiata cubulete
sare,piper,vegeta,2 foi de dafin
1 lingura cimbru uscat
Rantas:
5 catei usturoi
2 linguri faina
4 linguri ulei
1 lingurita boia de ardei dulce
Usturoiul se piseaza marunt,se caleste cateva secunde in ulei.adaugam faina,mai calim putin ,stingem focul si adaugam boaiua,omogenizam bine.
Se pun la fiert acoperite cu apa si se lasa pana se inmoaie(eu le-am fiert in oala sub presiune,dar daca se fierb in oala normala codimentati la sfarsit si mai adaugati apa intre timp),apoi turnam rantasul,mai dam un clocot si putem servi.

PILAF CU CARNE DE PORC

300 gr cotlet de porc
1 ceapa
1 morcov
1 cana orez
3 linguri ulei
sare,piper,vegeta
Orezul se pune la fiert in apa clocotita,lasam sa fiarba 10 minute dupa care stingem focul si acoperim vasul,al lasam pana se umfla apoi al spalam bine intr-o strecuratoare si-l lasam la scurs.

Ceapa se toaca marunt ,morcovul se taie cubulete si se calesc in ulei,adaugam si carnea taiata cubulete,mai calim cateva minut apoi acoperim cu apa si lasam sa fiarba pana se inmoaie carnea(daca este necesar mai adaugam apa),cand apa este aproape complet scazuta codimentam si adaugam orezul scurs,amestecam usor sa nu spargem boabele si putem servi.

POGACELE CU TELEMEA

Aluat:
600-650 gr faina
25 gr drojdie proaspata
200 ml lapte
2 oua
2 lingurite zahar
1/2 lingurita sare
Pt. uns
100 gr untura
100 gr unt moale
200 gr branza telemea data pe razatoarea mare
50 gr faina
Se amesteca pana devin o crema
Pt. decor:
1 galbenus+1 lingura lapte
sare de mare
Aluatul se framanta  ca pentru cozonac (cel putin 15 minute)si se lasa 30 minute la odihnit,pe urma se intinde o foaie de 1 cm grosime,o intindem cu mana ,nu folosim sucitorul pentru ca aluatul este plin de basicute si nu vrem sa le spargem, peste care intindem uniform 1/2 din compozitia pentru uns,impaturam si dam aluatul la rece(dar nu la frigider,intr-o camera neincalzita sau camara) pentru 20 minute,mai repetam procedeu inca o data ,dam din nou la rece 20" dupa care intindem usor aluatul (pe cat posibil cu mana),decupam forme(stelute,cercuri,inimioare,etc.)le asezam in tava tapetata cu hartie de copt ,le ungem cu ou(dar sa nu curga oul dupa ele pe margini ca riscam sa nu mai creasca,presaram sarea de mare si coacem la foc mare 10-12 minute pana se auresc deasupra(nu prea mult ca se usca prea tare).Rezultatul este tare bun mai ales ca le-am facut dupa ochi(dar mi-a iesit mai bine decat orice reteta am incercat).



Din capetii ramasi prin decupare am facut cornulete prin adunarea si  intinderea aluatului foarte delicat(adica l-am grupat ,am apasat o data cu palma peste el,l-am impaturat o data in doua si l-am intins usor cu mana)