Translate

sâmbătă, 3 aprilie 2010

FRANZELA



1 kg faina
40 gr drjdie
sare
500 ml apa
1 ling-ta zahar
Pentru inceput preparam maiaua din:drojdie+zahar+apa calduta si lasam la dospit 15 minute.Cernem faina,adaugam sarea si amestecam cu maiaua obtinuta,framantam bine si lasam la loc cald 40 minute,dupa care impartim aluatul in doua si dam forma de franzela pe care le vom cresta deasupra cu un cutit bine ascutit,le asezam in tava tapetata cu hartie de copt,mai lasam la cald pana asi dubleaza volumul apoi coacem pana se rumeneste,scoasa din cuptor se stropeste cu apa rece.

COLACI


500 gr faina
100 gr ulei de masline
30 gr drojdie proaspata
250 ml lapte
1 ou
1 ling-ta zahar
1 ling-ta sare
PENTRU UNS:
1 ou
1 lingura lapte
pentru ornat cateva grame de mac

Maiaua:punem laptele la incalzit in care adaugam drojdia+zaharul si 1 lingura faina si lasam 20 minute la dospit,intre timp cernem faina,punem uleiul,oul,sarea si cand maiaua a dospit o adugam peste faina si framantam bine,aluatul obtinut al lasam la dospit 30 minute,dupa care impartim in 5(pentru 5 colacei)iar fiecare in trei si impletim colaceii individual fiecare,ai punem in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul,ungem fiecare colacel cu uo+1 lingura lapte,presaram mac si dam la copt pana se rumenesc.
Se servesc in dimineata de paste impreuna cu oua si sunca.

TORTULET CU FRISCA

BLAT:
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
1/2praf de copt
2 linguri cacao
CREMA:
500 ml frisca lichida
1 iaurt cu piersici
1 compot de piersici
Separam ouale,iar galbenusele se freaca cu zaharul,punem faina ,praful de copt si la final albusele spuma,se coace in forma tapetata cu faina 20 minute.
Frisca se bate ,1/2 din ea se amesteca cu iaurtul,iar blatul se taie in doua ,fiecare se insiropeaza cu zeama de compot,asezam fructele pe unul din blaturi,apoi frisca cu iaurt peste fructe,se pune blatul doi si se orneaza cu cealalta 1/2 de frisca,deasupra ornam dupa imaginatie(eu l-am lasat simplu)

PRAJITURA CU CIOCOLATA


FOILE:
6 albusuri
250 gr zahar
CREMA:
6 galbenusuri
12 linguri de zahar
250 gr ciocolata amaruie(sau lapte)
2 linguri cacao
250 gr unt
Pentru foi se bat spuma tare albusele cu zahar si se coc doua foi.
Pentru crema frecam galbenusele cu zaharul si pune in baie de abur pana incepe sa se ingroasa,apoi adaugam ciocolata si cele 2 linguri de cacao si mai tinem pe abur pana se ingroasa bine,si rece se amesteca cu untul spumuit.
Pentru asamblare taiem cele doua blaturi in doua pe vertical sa ne iasa in total 4 foi care le umplem cu crema de ciocolata si ornam cu glazura si cocos(sau nuca).

PRAJITURA ROZ


FOI:
450 gr faina
100 gr zahar macinat
2 oua
100 gr ulei
1 praf de copt
un praf de sare
1 fiola colorant rosu
CREMA:
1 budinca de vanilie
200 gr zahar
400 ml lapte
1 lingura amidon
1 fiola esenta de vanilie
250 ml frisca lichida
Ingrdientele pentru foi le amestecam bine si formam un aluat moale pe care al lasam la odihnit 20 minute,apoi impartim in trei si coacem fiecare foaie individual cca 12 minute.Lasam sa se raceasca.
Budinca se amesteca cu zaharul, amidonul,laptele si fierbem pana devine o crema apoi stingem focul si adaugam esenta de vanilie(esenta nu se pune decat la sfarsit pentru a nu-si pierde aroma).Budinca racita se amesteca cu frisca batuta si umplem foile.
Deasupra se poate pone glazura de ciocolata alba( eu am pus 100 gr ciocolata+50 gr unt topite in baie de abur si nuca de cocos)sau zahar pudra.
Se lasa la rece pana a doua zi, apoi se feliaza.

PRAJITURA CU CREMA DE COCOS


ALUAT PT.FOI:
2 galbenusuri
100 gr untura
100 gr zahar pudra
2 linguri smantana(sau lapte,iaurt)
1 lingura bicarbonat
3 linguri cacao
un praf de sare
faina cat cuprinde(sa fie un aluat elastic si nelipicios)
CREMA:
2 budinci de vanilie
100 gr nuca de cocos
800 ml lapte
2 linguri amidon
250 gr zahar
300 gr unt
Ingredientele pentru foi se amesteca si se da la rece 15",dupa care impartim aluatul in trei si intindem fiecare foaie separat si coacem 15 minute.Lasam foile la racit.
Budincile se amesteca cu amidonul,zaharul,nuca de cocos si laptele,se fierb pana se ingroasa,si rece se amesteca cu untul spumuit.Crema se imparte in trei.
Luam o foaie pe care intindem crema,punem foaia 2 si crema,punem foaia trei si crema,si deasupra nuca de cocos din abundenta.

Se lasa la rece 1h si se poate felia.

COSULETE CU DULCEATA SI BEZEA


ALUAT:
300 gr faina
75 gr untura de porc nesarata
100 gr zahar praf
3 galbenusuri
2 linguri lapte
1 praf de sare
1 praf de copt
2 linguri cacao
BEZEA:
3 albusuri
150 gr zahar pudra
100 gr nuca de cocos
1 borcan dulceata(caise,piersici,portocale,etc)
Amestecam toate ingredientele si aluatul obtinut al punem 30 minute la rece,dupa care intindem o foaie de 1 cm si taiem forme rotunde pe care le punem in tava pentru briose,le intepam cu furculita la fund si le mai dam putin la rece(15"),dupa care in fiecare forma punem cate o lingurita de dulceata (de care vrem-eu am pus de portocale)cateva visine din compot sau congelator si deasupra bezeaua batuta cu zahar si nuca de cocos(sau nuca),se dau la cuptor 15 minute(sau depinde de cuptor,cand bezeaua prinde coaja deasupra sunt gata).
Reci se pot glazura.

FRIPTURA DE PORC


1.5 kg cotlet de porc fara os care le-am feliat in bucati de grosimea degetului.
codimente(eu am pus doar sare,piper,vegeta si boia ca sa nu-i schimbe prea tare gustul).
150 gr ulei
Se aseaza cotletele in tava se ung bine cu ulei,se codimenteaza,se pune un strop de apa in tava si se acopera cu folie de aluminiu,se introduce tava la cuptor timp de 30-40minute dupa care luam folia si mai punem tava inca 10 minute la copt pentru a se rumeni canea.
Se serveste cu salat sau diferite garnituri.

FRIPTURA DE PUI


1 kg pulpe de pui
100 gr ulei
usturoi
sare,piper,boia(sau alte codimente pentru pui)
Intr-o tava pentru friptura se pune uleiul,se aseaza pulpele, se codimenteaza cu sare,piper,boia,etc.,se pune putina apa si se introduc la cuptor,din cand in cand scoatem tava si stropim pulpele cu zeama lasata in tava si introducem din nou la cuptor,cu cateva minute inainte de a opri focul taiem usturoiul si al adaugam in tava,se coc pana se rumenesc dupa placul nostru.
Se serveste cu diferite garnituri sau salate.

SALATA BOEUF


1 piept de pui(250gr.sau acelasi gramaj de orice fel de carne)
2 morcovi
2 pastarnaci
2 cartofi
100 gr mazare
3 castraveti murati
300 gr maioneza
sare,piper
Carnea impreuna cu zarzavaturile se pun la fiert in apa cu sare,dupa care se strecoara si se lasa la racit.Taiem zarzavaturile,carnea si castravetii cubulete,amestecam cu mazarea,potrivim de sare,piper si amestecam cu maioneza.Aranjam salata pe platou si ornam cu maioneza.
Se serveste ca aperitiv.

SNITEL DIN CARNE DE PORC


500 gr cotlet de porc fara os
2 oua
4 linguri faina
sare,piper(alte codimente).
200 gr ulei
Carnea se feliaza, se bate cu batatorul , se codimenteaza cu sare , piper si se lasa cel putin 1h la rece(daca se poate peste noapte,ar fi cel mai bine pentru-ca sunt mai fragede si mai aromate).Oule se bat cu putina sare,iar carnea se da prin faina apoi prin ou si se prajesc cateva secunde pe fiecare parte in ulei incins.
Se servesc calde cu garnitura(cartofi,orez,legume)sau reci ca aperitiv.

PIEPT DE GAINA PANE


500 gr piept de gaina
1 ou
cateva linguri de faina
100 ml ulei
Pieptul de gaina se pune la fiert,se raceste,se feliaza si se codimenteaza cu sare si piper.
Oul se bate spuma cu putina sare,luam cate o felie din piept pe care o tavalim prin faina apoi prim ou si o punel la prajit in ulei incins.
Se servesc calde sau reci cu diverse garnituri si salate.

SUNCA FIARTA


500 sunca afumata(jambon)
apa
Se feliaza sunca, se acopera cu apa si se pune la fiert.Eu am firt-o in oala sub presiune ca sa fiarba mai repede.Mie imi place sa o fierb fara mirodenii ca sa nu-i schimb gustul,dar se poate pune la fierbere si foi de dafin,piper,etc.
Se serveste in dimineata de paste cu oua fierte(simple sau rosite)si cu colacei.
Asta este micul nostru dejun in prima zi de paste.
HRISTOS A INVIAT!!

DROB CU FICATEI DE PUI




500 gr ficat de pui
2 legaturi ceapa verde
6 oua
100 ml supa de pui
1/2 cana orez fiert
sare,piper,boia de ardei dulce(iute)
50 ml ulei de masline
50 gr branza telemea
1 lingura smantana
Ficateii se spala,se curata de pielita si se lasa la scurs.
4 oua punem la fiert timp 15 minute(sa fie tari)
Ceapa se taie rondele si se prajeste in ulei cca 2-3 minute apoi adaugam ficateii,lasam sa se prajeasca putin,adaugam supa si lasam sa fiarba pana scade tot lichidul.Punem ficateii pe un taietor si cu cutitul tocam cat de marunt vrem sa fie bucatelele de ficat,lasam compozitiz la racit,dupa care codimentam cu sare si piper,adaugam un ou intreg,orezul fiert si omogenizam bine.
Pentru uns rulada:batem un ou in care adaugam branza sfaramata,smantana si boiaua de ardei.
Compozitia racita se intinde pe folie ,punem ouale intregi intr-unul din captete si rulam cat se poate de strans,dupa care desfacem folia si asezam rulada intr-o tava de chec tapetata cu hartie si ungem deasupra cu 1/2 din crema de branza,coacem 20 minute apoi ungem rulada cu cealalta 1/2 din crema si mai coacem 5-6 minute pana devine crusta aurie.

RULADA CU SPANAC







BLAT:
500 spanac
4 oua
1 lingurita sare
100 ml ulei
200-250 gr faina
50-100 apa minerala(in functie de faina)
1/2 praf de copt
Spanacul se opareste in apa cu sare dupa care se scurge,se marunteste si se lasa la racit.
Galbenusele se freaca cu sare,ulei,praf de copt si apa minerala alternand cu faina cernuta,albusele se bat spuma si se incorporeaza in compozitiz de galbenuse.Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace 15-20 minute(depinde de cuptor),calde se ruleaza si se lasa la racit.
UMPLUTARA:
250 gr telemea putin sarata
3 linguri smantana
4 oua
Telemeaua se marunteste in robot sau cu mixerul si se adauga smantana.
Ouale se fierb 15 minute,se pun in apa rece apoi se adecojesc.
Pe blatul racit se intinde crema de baranza si ouale taiate in doua si se ruleaza.Se da la rece 1h,se feliaza si se serveste ca aperitiv.
Inainte sa torn compozitia in tava ,am luat cateva linguri deoparte si am facut cateva cosulete pe care am sa le umplu cu salata de beouf.